Pirelli vyvinulo speciální verzi P Zero pro elektromobily s vysokým zatížením. Obuje je nový luxusní vůz Lucid Air

Společnost Pirelli Tyre vyvinula verzi pneu ze své řady výkonných pneumatik P Zero s vysokým indexem zatížení, která je určena především pro elektromobily, hybridy a vozy SUV. Nová pneumatika je schopna unést o 20% vyšší hmotnost než srovnatelná standardní pneumatika a o 6 až 9 % více než pneumatika XL (extra load) stejného typu.

Již byla vybrána jako originální výbava pro Lucid Air, luxusní sedan s elektrickým pohonem od společnosti Lucid Motors USA Inc, který má být uveden na trh koncem tohoto roku.

Firma Pirelli uvedla, že tato výbava představuje první komerční použití pneumatik s označením HL, které výrobce pneumatik vyvíjí především pro použití na elektrických nebo hybridních automobilech a SUV, které bývají kvůli hmotnosti baterií těžší. Pneumatika, která má na bočnici označení „HL“ (High-Load) označující její schopnost vysokého zatížení, má také nízký valivý odpor.

Nová verze pneumatiky P Zero byla vyvinuta společně s výrobcem automobilů Lucid Motors bude výbavou vozu Lucid Air, kde bude pneu v rozměrech HL245/35R21 99 Y XL na přední nápravě a HL265/35R21 103 Y XL na zadní nápravě.

„Lucid Air představuje technologický průlom z hlediska účinnosti a výkonu. Nové pneumatiky Pirelli HL jsou nedílnou součástí dosažení těchto měřítek,“ uvedl Eric Bach, starší viceprezident pro produkty a hlavní inženýr společnosti Lucid Motors.

„Hledání nejmodernějších technických řešení bylo vždy základem podnikání společnosti Pirelli,“ řekl Pierangelo Misani, starší viceprezident společnosti Pirelli pro výzkum a vývoj a kybernetiku. „Pozornost, kterou věnujeme všem novým formám udržitelné mobility, nás nyní navedla k technologii, která je schopna předvídat budoucí požadavky výrobců automobilů na jejich nová elektrická a hybridní vozidla, která od pneumatik stále více vyžadují specializovaný výkon.“

Pirelli uvedla, že pneumatiky P Zero s označením HL obsahují prvky firemních technologií „Elect“ a „PNCS“, které jim pomáhají dosáhnout snížení valivého odporu pro zvýšení dojezdu, nižší valivý hluk pro maximalizaci pohodlí a směs navrženou pro přilnavost, která reaguje na okamžité požadavky elektrického převodu na točivý moment, a roli hraje také struktura, která je schopná unést hmotnost akumulátoru.

Pro další zvýšení komfortu v interiéru je pneumatika vybavena materiálem pohlcujícím zvuk v dutině pneumatiky, který pomáhá tlumit vibrace, které by se jinak přenášely do interiéru vozidla. Společnost Lucid Motors se sídlem v arizonském městě Casa Grande předpokládá zpočátku prodej svých elektromobilů v rozsahu 100.000 kusů ročně, přičemž časem plánuje tento počet ztrojnásobit. Čtyřdveřový Lucid Air pro pět cestujících se začne prodávat ještě letos za cenu od 69.900 USD, ve vyšší výbavě 160.000 dolarů, přičemž dražší model s vyšším dojezdem je již předem vyprodaný.


Images by Pirelli & C. S.p.A. and Lucid Motors Factory