Příroda na prvním místě – Michelin má pneu s vysokým podílem udržitelných materiálů

Pneu budoucnosti? Michelin představuje dvě pneumatiky, jednu pro osobní automobily a druhou pro autobusy, které obsahují 45 %, resp. 58 % udržitelných materiálů. Tyto pneumatiky, schválené pro silniční provoz, mají výkonnostní úroveň zcela srovnatelnou se současnými pneumatikami.

Společnost Michelin učinila nový krok směrem k výrobě a uvedení na trh během dvou až tří let nových řad, které budou obsahovat vysoký podíl udržitelných materiálů. Skupina tak chce naplnit své závazky pro celosvětovou výrobu se 100 % podílem biologických, obnovitelných nebo recyklovaných materiálů do roku 2050, přičemž v roce 2030 má tento podíl činit 40 %.

Za tento pokrok vděčí Michelin většímu využívání přírodního kaučuku spolu se zařazováním recyklovaných sazí, olejů, jako je slunečnicový olej, a pryskyřic z biologických zdrojů, oxidu křemičitého z rýžových slupek a dokonce i recyklované oceli do svých pneumatik.

Při začleňování takových materiálů často dochází ke kompromisům ve výkonnosti ale Michelin se zaměřil ny to, aby k tomu nebylo sáhnuto. Na udržitelnost navíd dbá na každém kroku životního cyklu: při návrhu, výrobě, přepravě, používání a recyklaci.

Michelin tuto svou snahu realizuje s řadou evropských partnerů a s podporou EU, s cílem přeměnit pneumatiky po skončení životnosti na velmi kvalitní suroviny, které mohou být použity do nových pneumatik.

 

Images by Manufacture Française des Pneumatiques Michelin