Velké srovnání: Nokian vs. Michelin. Které celoročky vybrat?

Celoroční pneumatiky od Nokianu a Michelinu patří k těm nejoblíbenějším, ale které vybrat?

Nokian v této kategorii nejprve soutěžil s průměrně výkonnou pneumatikou Entyre, ale poté se značně zlepšili u pneu své nejnovější konstrukce Nokian One. Obecně jsou Nokiany konkurenceschopné, ale kvalit Michelinu často nedosahují. Na druhou stranu jsou cenově výhodně a to není zanedbatelné. Pojďme se na ně podívat blíže.

Nokian

Od Nokian Entyre po Nokian One

Nokian Entyre je prémiová cestovní celoroční pneumatika, která je postavena na pokročilých funkcích, jako jsou např: Splash Stopper (méně cákají), technologií Cooling edge (výstupky chladící pneu), 3D lamelami a designem Nokian Silent Groove (snižuje hlučnost). Byla navržena pro kupé, sedany a některá vozidla CUV.

Její vývoj byl zaměřen na zajištění vynikající přilnavosti na mokru a v zimě a slibuje dlouhou životnost, vynikající kvalitu jízdy a šetrnost k životnímu prostředí. V roce 2015 nahrazena pneumatikou Nokian Entyre 2.0. Pneumatika Entyre 2.0 byla uvedena na trh ve 46 rozměrech od 15 do 19 palců. Tuto pneumatiku nakonec v roce 2021 vystřídala pneumatika Nokian Tyres One.

V roce 2018 vyrobila společnost Nokian pneumatiku Nokian Entyre C/S pro řidiče vozidel CUV a SUV v Severní Americe. Výroba této pneumatiky však již byla ukončena.  Byla nahrazena spciálem One HT.

V současné době nabízí společnost Nokian dvě řady pneumatik pro osobní automobily pro celoroční provoz v extrémních povětrnostních podmínkách. Klasické celoroční pneumatiky jsou Nokian Tyres One a Nokian Tyres Z/Line A/S. Tzv. pneumatiky do každého počasí, tedy odolnější pneu pro celoroční provoz, v portfoliu Nokianu reprezentují Nokian Tyres WR G4, Nokian Tyres Encompass AW01 a Nordman Solstice.

Michelin

Michelin má ve svém portfoliu hned 22 celoročních pneumatik. Většina z nich je zaměřena na zajištění pohodlí, výkonu a dlouhé životnosti. Tady je přehled těch nejdůležitějších:

  • Michelin Defender – skládá se ze dvou standardních cestovních pneumatik (Defender 2 a Defender T+H), obě s vysokým nájezdem
  • Michelin Crossclimate 2 – je grand touringová pneumatika konstruovaná na vyšší nájezd
  • Michelin Primacy Tour A/S je grand touringová pneumatika s příslibem středního nájezdu
  • Michelin Pilot Sport All Season 4 je pneumatika s velmi vysokým výkonem podpořená příslibem najetí coby nižší průměr.

Zajímavé je, že jedinou pneumatikou z kategorie do každého počasí, tedy tou odolnější se zimní certifikací kterou Michelin nabízí, je Crossclimate +.

Michelin Defender vs Crossclimate 2

Protože je Nokian Entyre celoroční cestovní pneumatika, porovnáme ji se standardními cestovními celoročními pneumatikami Michelin – Michelin Defender 2 a Defender T +H.

Pneumatiky Michelin Crossclimate 2 a Michelin Primacy Tour A/S nejlépe porovnáme s další stejně velkou cestovní pneumatikou Nokian Encompass AW01.

Obecně se dá říct, že Nokian slibuje vyšší počet ujetých kilometrů (Nokian One) a jsou vybaveny technologií ochrany proti výmolům. Co se výkonu týče, pneumatika Nokian Entyre 2.0 má spolehlivou odezvu na řízení pro rychlé manévry a spolehlivou stabilitu na dálnici. Vyznačuje se dobrou přilnavostí a snadnou ovladatelností na sněhu. Nedostává se jí však výkonu při brzdění na sněhu. Pneumatika poměrně vydává hlasitý hluk na nerovném terénu, ale lze s ní bez obav jezdit na mokrém povrchu a asfaltu, aniž by představovala extra rušivý element.

Michelin si na druhou stranu si s modelem Defender 2 drží první místo v testech i v prodejích, kde poráží 16 dalších celoročních pneumatik. Pneumatika Michelin Defender T + H se v této kategorii drží na čtvrtém místě. Obě pneumatiky mají vynikající výkon na mokré i suché vozovce. Vydávají nízkou hladinu hluku a poskytují hladkou a pohodlnou jízdu.

Defender 2 si poradí s vysokou hladinou vody a dokáže se snadno dostat z prokluzování v kluzkých podmínkách, ale tuto schopnost nelze pozorovat v hlubokém sněhu. Pneumatika si poradí nanejvýš s tenkou vrstvou ledu. Stejně tak je na pneumatiku Defender T+H spolehnutí i na lehkém sněhu. Její klikatý vzorek a lamely jsou dostatečně dobré na to, aby poskytly záběrové hrany pro průjezd zasněženými oblastmi.

Pokud jde o Nokian One, tato pneumatika začíná s hlasitým, vysokofrekvenčním hlukem, který se s postupem času stává méně znatelným. Poskytuje dobré jízdní vlastnosti na suchu, v dešti i na sněhu. Má ochranu proti výmolům, takže si poradí i s nerovnostmi na silnicích.

Když výsledky v hlučnosti shrneme lze říci, že obě pneumatiky Nokiany jsou hlučné, zatímco pneumatiky Defendery mají nižší hlučnost a lepší jízdní komfort.

Pneumatika Nokian Entyre si vede v zasněžených podmínkách lépe než pneumatiky Defender, ale její výkon na suchu a mokru je pouze nadprůměrný. Nedoporučuje se jezdit s pneumatikami Entyre vysokou rychlostí, zejména při zatáčení.

Vzhledem k tomu, že pneumatika Nokian One je vylepšením pneumatiky Entyre, poskytuje srovnatelný celoroční výkon, ale ne takový, aby porazila pneumatiky Defender.

A jak je to cenově? Nokian One je  dle předpokladu cenově dostupnější než pneumatiky Defender.

Jaký je rozdíl mezi pneumatikami do každého počasí a celoročními pneumatikami? Pneumatika do každého počasí je vyvinuta z pružných pryžových směsí, které zvládnou nízké teploty i teplejší měsíce. Je opatřena symbolem sněhové vločky, který označuje schopnost trakce v zimě.

Naproti tomu celoroční pneumatika je konstruována s tvrdšími pryžovými směsmi, které jsou skvělé pro suché a mokré měsíce. Je opatřena symbolem M+S, který označuje schopnost jízdy na blátě a lehkém sněhu. Běhoun se v zimním období stává tuhým, takže není použitelný v hlubokém sněhu.

Závěr

Volba pneumatiky Nokian do záludných zimních podmínek se zdá být praktickým řešením do každého počasí, ale jen pokud žijete v oblastech, kde jsou průměrné teploty vyšší, prudké mrazy a hluboký sníh nejsou její doména.  Na druhou stranu, výkon celoroční pneumatiky Michelin vás nezklame téměř v ničem, kromě ceny.

Images by Nokian Tyres plc. and The Michelin Group
Source: PPMC-Transport