Vizionářské auto Hopium na vodíkový pohon obuje Bridgestone

Společnost HOPIUM, první francouzský výrobce vozidel na vodíkový pohon, spolupracuje se společností na vývoji prémiových pneumatik pro svůj špičkový sedan Hopium Machina.

Cílem partnerství je navrhnout na míru šité pneumatiky s technologií nízkého valivého odporu, což je důležitý faktor pro zvýšení dojezdu vozidla na vzdálenost až 1000 km. Pneumatiky budou vytvořeny pomocí patentované virtuální technologie Virtual Tyre Development společnosti Bridgestone, která přináší významné výhody z hlediska účinnosti i udržitelnosti.

Olivier Lombard, generální ředitel a zakladatel společnosti Hopium to popasa takto: „Společnost Hopium si od svého založení klade za čest spolupracovat s těmi nejlepšími ve svém oboru. Dnešní strategická dohoda s renomovanou světovou průmyslovou jedničkou představuje významný milník v našem ambiciózním plánu. Společnost Bridgestone, která má značné odborné znalosti v oblasti navrhování pneumatik a technologií pro novější typy mobility, jistě přinese do tohoto partnerství cenné poznatky a pomůže nám dostát výzvám, které před námi stojí.“

Steven De Bock, viceprezident společnosti Bridgestone EMIA pro spotřební náhrady a OE, řekl: „Toto vzrušující partnerství se společností Hopium opět dokazuje naši podporu nové generaci průkopníků inovativní mobility. Dáváme své uznávané odborné znalosti do služeb skutečné změny v oblasti mobility s nulovými emisemi a pomáháme tak nastolit udržitelnější budoucnost mobility.“

Společnost Hopium založil Olivier Lombard, nejmladší vítěz závodu 24 hodin Le Mans. Hopium je výrobce špičkových vozidel na vodíkový pohon a využívá svých zkušeností získaných na závodních okruzích. Olivier Lombard, který má automobilovou kulturu v krvi, jezdí již sedm let se závodními vozy na vodíkový pohon, což z něj činí nejzkušenějšího závodníka v této oblasti na světě. Závodní dráha jako laboratoř pod širým nebem umožnila Olivieru Lombardovi a jeho týmu přemýšlet o nových řešeních mobility, která by odpovídala současným ekologickým výzvám. Zatímco samotný sektor dopravy je zodpovědný za 20 % emisí skleníkových plynů, společnost Hopium se staví do pozice hráče v oblasti změny klimatu. Hopium sdružuje tým odborníků a předních partnerů, kteří stojí v čele inovací v oblasti vodíkových palivových článků, technologií a automobilového inženýrství.

Společnost Hopium už spustila rezervace, jejich počet omezila na jeden tisíc. Poplatek za rezervaci byl 410 euro a plná pořizovací cena vozu je zhruba 3.300.000 Kč, takže musíte být opravdoví vodíkoví fanoušci, abyste na něj mohli pomýšlet. Vůz je stále ve vývoji a první kusy by dle plánu měly sjet z linjky v roce 2026. Neexistuje pochopitelně žádná záruka, že se tak někdy stane.


Images by AFP, Hopium Inc., Bridgestone